Vitariánstvo uprostred konzumnej spoločnosti
Rozhovor s Ladislavom Ďurkovičom.
Kedy a prečo si sa rozhodol pre vitariánstvo ?
Kedy, to viem presne, mám to zapísané v kalendári - 24.júna 1997. A prečo ? Už dlho predtým som bol vegán, asi 7 rokov, ale keďže som nemal popri práci veľa času na jedlo, stravoval som sa dosť nezdravo, bol som veľmi tučný a necítil som sa dobre - takže jeden dôvod bol ten zdravotný. Druhý, veľmi závažný dôvod bolo aj to, že som videl, že aj keď som jedával iba vegánsky, nebolo to niekedy až tak ohľaduplné k zemi - napríklad množstvo spotrebovaných umelých obalov atď. Po vegetariánstve a vegánstve som sa teda rozhodol urobiť ďalší krok k prirodzenej strave.
V čom je teda hlavný prínos vitariánstva pre ekológiu a pre Zem ?
Je pravda, že keď je človek vegánom, už tým sa oveľa lepšie správa k Zemi, ale stále má na svedomí množstvo odpadu, jedáva produkty industriálne vyrábané a spracovávané za veľkej spotreby energie, produkty spracovávané vo veľkých fabrikách a rozvážané do obrovských vzdialeností. Mnohé vegánske jedlá sú vyrábané z produktov, ktoré sú dovážané z celého sveta, no a sú väčšinou balené do obalov, mnohé do niekoľkých naraz. Mňa osobne veľmi bolelo, keď som videl aké kvantum odpadu z obalov som dokázal vyprodukovať za jeden týždeň.
Mnohé potraviny, ktoré jedia vitariáni sa ale v obchodoch predávajú tiež v umelohmotných obaloch, sáčkoch (oriešky, obilie...) ?
Ja som teraz za mesiac narátal asi 3 sáčky, čo som spotreboval. Takže je to obrovská minimalizácia odpadu. Do obchodu prídem s vlastnou plátenou taškou - tam si dám ovocie a zeleninu, keď idem kupovať orechy, prinesiem si vlastný kelímok a do toho mi ich navážia, takže sáčik si kúpim málokedy, napríklad pri ľanových semiačkach, pretože tie inak nepredávajú. Som veľmi šťastný, že žijem v centre industriálnej spoločnosti, pracujem so všetkými jej metódami, ale svojou dennou spotrebou produkujem minimálne množstvo odpadu a tak isto si napríklad nezapínam 3x denne plyn, tiež dovážaný z krajiny zdevastovanej plynárenskými monopolmi.
Ešte sa chcem opýtať na exotické ovocie a dovážané produkty. Nie je prirodzenejšie si napríklad niečo uvariť, ako konzumovať ovocie alebo orechy dovážané lietadlom, loďou alebo kamiónom z Afriky ?
Pokiaľ by som žil na dedine, na vidieku a bol by som sebestačný - bolo by to fantastické, to je štýl, ktorý je jednoznačne najlepší - žiť z lokálnych zdrojov. Väčšina ľudí, ktorí žijú v meste ale tieto lokálne zdroje nemá. Priznávam, že ďalšia etapa je sebestačné stravovanie na vidieku, obrábanie zeme, potom by človek kľudne mohol jesť niečo varené, alebo trebárs aj piť mlieko alebo jesť vajcia, ktoré mu dajú zvieratá, ktoré žijú s ním a o ktoré sa stará skutočne s láskou. Ale pokiaľ žijem v meste a snažím sa rešpektovať práva zvierat a Zem, je podľa mňa vitariánstvo najlepší štýl. Okrem toho, čo som už spomínal - priemyselné spracovávanie potravín, obaly a odpady, plytvanie energiou - je tu ešte dôležitá vec - jeme mŕtvu potravu, čo sa skôr či neskôr prejaví tým, že si zničíme zdravie a budeme závislí na chemických liekoch a modernom lekárstve. Keď si to tak zoberieš, väčšina vegánskych potravín sa tiež dováža zo vzdialených miest - trebárs už aj jablká alebo slivky. Keď si vegán dá na kopu potraviny, ktoré za týždeň zje, ak žije v meste zistí, že väčšina potravín nepochádza z lokálnych zdrojov, takže v konečnom dôsledku je ten banán možno prijateľnejší ako technologicky spracovávané potraviny, ktoré tiež obsahujú množstvo komponentov pochádzajúcich z celého sveta. Takže tu v meste vidím viatriánstvo ako ekologicky lepšiu možnosť. Trebárs keď si zoberieš napríklad chlieb, ktorý vyzerá ako taký lokálny produkt - ak si ho kúpite v obchode, tak za ním je tiež prírodu devastujúce monokultúrne poľnohospodárstvo, mechanizovaný zber a všetko čo s tým súvisí, mletie a úprava múky, pečenie, igelitový obal... Takže ani ten chlieb nie je už taký ekologicky čistý, ak sa kúpi v obchode.
Myslíš, že by sa dalo stravovať vitariánsky len za využitia plodín, ktoré rastú u nás ?
Možno, ja to teraz nemôžem na 100% tvrdiť, ale osobne pri štýle života, ktorý tu žijem, keďže som sa rozhodol pracovať v meste pre práva zvierat a teraz ešte nechcem odísť na dedinu, tak myslím, že spôsob stravovania, ktorý som si zvolil je najlepší pre Zem a prírodu. Jesť potraviny len tak, ako nám ich dáva zem, v prirodzenej forme, to sa mi zdá skutočne výborné.
Čo konkrétne teda jedávaš, ako vyzerá tvoj jedálniček ?
Najprv by som chcel povedať, že sa cítim výborne, necítim žiadny úbytok energie (vitariánom som asi 3/4 roka), práve naopak, doslova cítim ako môj organizmus reaguje na tú potravu. Zároveň som schudol o 40 kíl (teraz mám už asi 3 mesiace stabilnú váhu 78 kíl, čo už sa blíži optimálnej váhe), no a necítim sa vôbec slabo a aj fyzicky vládzem všetko robiť. Choroby, ktoré mali všetci okolo mňa (chrípky atď.) ma obišli.
No a čo jem ? Je to rôzne, nemám veľa času starať sa o nejaké prípravy jedál, napríklad nestíham si pripravovať klíčky a tak, takže najradšej mám potraviny do vačku, ktoré môžem jesť aj keď niekam idem, jablká, orechy, no a aj telo mi už niekedy vraví čo jesť, niekedy vyslovene cítim chuť iba na ovocie, inokedy na zeleninu. Jem sezónne ovocie - jablká, slivky, čerešne, hrozno, marhule, jahody, hrušky - všetko čo sa len dá predstaviť, tiež tropické - pomaranče, banány, mandarínky, kivi, zeleninu - paprika, paradajky, uhorky, kapustu, kel, kaleráb, mrkva, petržlen, cibuľa - je toho fakt veľa. Potom orechy, najradšej mám lieskové, vlašské, niekedy si dovolím mandle, kešu. Taká špecialitka sú šampiňóny, ktoré ma vždy výborne zasýtia. Zo začiatku som si robil každý deň veľký šalát s hríbmi, slnečnicami, riadne ochutený korením, soľou, jablčným octom. Sú možnosti, ktoré ešte až tak nevyužívam, napríklad klíčenie obilnín a strukovín. V potravinách som nebol ani nepamätám, zelovoc je môj obchod a tržnica obchodný dom. Každému vrelo doporučujem nech to sám vyskúša.
zhováral sa Matúš Ritomský